Τούρκικες σπουδές στην Ελλάδα

Posted by
|

Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετοί λόγοι (επαγγελματικοί, οικονομικοί, εκπαιδευτικοί) για να επιλέξει κάποιος να σπουδάσει σε μια από τις αξιόλογες Σχολές στις οποίες διδάσκεται η Τούρκικη γλώσσα. Στην Ελλάδα υπάρχουν σχολές οι οποίες είναι εξειδικευμένες  στο αντικείμενο της τουρκολογίας αλλά και σχολές στις οποίες διδάσκεται – εκτός άλλων- και η Τούρκικη γλώσσα.

Αρχικά θέλω να αναφερθώ, μιας και είμαι από τους πρώτους απόφοιτους της, στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, το οποίο υπάγεται στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και άρχισε να λειτουργεί το έτος 2003-2004.

Τα θετικά του τμήματος είναι ότι διδάσκουν ειδικοί επιστήμονες με πολύ καλή γνώση της Τούρκικης γλώσσας. Επίσης το Τμήμα δίνει στους σπουδαστές την ευκαιρία να συμμετέχουν σε προγράμματα Εrasmus σε πολύ καλά Τουρκικά Πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιου του Βοσπόρου (Boğaziçi Üniversitesi), το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης (İstanbul Üniversitesi) κ.α.

Κάποια από τα μαθήματα που διδάσκονται στη Σχολή είναι:  Τούρκικη γλώσσα (Ξεκινώντας από το Βασικό επίπεδο μέχρι την Μετάφραση) η οποία διδάσκεται 9 ώρες την εβδομάδα, Οθωμανική Γλώσσα, Οθωμανική Ιστορία, Ιστορία της Σύγχρονης Τουρκίας, Αραβικός Πολιτισμός κ.α.

Τμήμα Τουρκικών & Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο ιδρύθηκε το 1989 και λειτούργησε το 1992. Το Τμήμα καλύπτει όλα τα θέματα της τουρκολογίας και εκτός την Τούρκικη γλώσσα διδάσκει την Οθωμανική, την Τουρκική Ιστορία, τη Λογοτεχνία και τη Γλωσσολογία.

Ένα άλλο Τμήμα στο οποίο διδάσκεται η Τούρκικη γλώσσα είναι το Το Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ( Β.Σ.Α.Σ ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, το οποίο άρχισε να λειτουργεί από το 1998. Στη Σχολή εκτός των υποχρεωτικών μαθημάτων, ο κάθε φοιτητής μπορεί να επιλέξει μεταξύ την Ρώσικης και Τούρκικης γλώσσας. Η Τούρκικη γλώσσα διδάσκεται 6 ώρες/εβδομάδα.

Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης είναι ένα διεπιστημονικό Τμήμα το οποίο άρχισε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 2000. Οι διδασκόμενες παρευξείνιες γλώσσες είναι η Βουλγαρική , η Ρουμανική , η  Ρωσική  και η  Τουρκική. Η Τούρκικη γλώσσα διδάσκεται 8 ώρες/εβδομάδα.

Το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ιδρύθηκε το 1999 ως Τμήμα εξαρτώμενο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από 2003 υπήχθη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Στο Τμήμα εκτός από άλλες Βαλκανικές γλώσσες διδάσκεται και η Τούρκικη.

 

Δυναμικά Επαγγέλματα :    Διδασκαλία Τούρκικης Γλώσσας Μετάφραση, Διερμηνεία, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Δημόσιοι Οργανισμοί, Τουρισμός.

E. I.

Comments

 1. giota sounta

  25 Οκτωβρίου 2012

  καλή επιτυχία στο νέο σας ξεκίνημα, έχω πραγματοποιήσει ήδη δύο μαθήματα εκμάθησης της Τουρκικής γλώσσας και μου φαίνεται ενδιαφέρουσα γλώσσα την οποία προσλαμβάνω ως κελάιδισμα παρά σαν ομιλία. Ειλικρινά με έχει συναρπάσει και ελπίζω έτσι να είναι και στη συνέχεια.
  Και πάλι από καρδιάς κάθε επιτυχία !!!!
  Παναγιώτα Σούντα

  • turkology

   27 Οκτωβρίου 2012

   Ευχαριστούμε πολύ, οτιδήποτε γίνεται με αγάπη και μεράκι πάντα έχει αποτέλεσμα. Θα είμαστε πάντα στη διάθεση σας και θα προσπαθούμε για το καλύτερο.

 2. gioula

  29 Οκτωβρίου 2012

  Εχω προσπαθησει με διαφορους τροπους αλλα νομιζω οτι εδω τα λετε με τον πιο απλο και κατανοητο τροπο. Καλη συνεχεια!

 3. pol

  19 Δεκεμβρίου 2012

  Καλησπερα σας και καλες γιορτες.Ειμαι πολυ χαρουμενος που προστεθηκε αλλη μια καταπληκτικη εργασια σε ολους εμας τους τουρκομαθεις.Συνεχιστε με τον ιδιο ζηλο καθοδηγωντας μας .Συγχαρητηρια.

  • turkology

   19 Δεκεμβρίου 2012

   Ευχαριστούμε πολύ! Το κίνητρο μας είναι όλοι αυτοί που αγαπούν την τούρκικη γλώσσα και τους αξίζει οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε!
   Καλές γιορτές!!

 4. angelina

  21 Δεκεμβρίου 2012

  Καλή επιτυχία στο ξεκίνημά σας. Με έχει πραγματικά συναρπάσει η τούρκικη γλώσσα, την βρίσκω εύηχη, σαν τραγούδι, σαν το νερό που τρέχει και τελικά τόσο ερωτική! Συνεχίστε με το ίδιο μεράκι να τα λέτε τόσο κατανοητά και απλά, ώστε να μπορούμε και ‘μεις να προχωρήσουμε και να εμβαθύνουμε σ’αυτήν. Σας ευχαριστούμε. Καλές γιορτές!

 5. OLGA

  3 Ιουλίου 2013

  Στο Μεταφραστών και διερμηνείας υπάρχει τμήμα τούρκικων;;;;

  • turkology

   3 Ιουλίου 2013

   Όχι δεν υπάρχει τμήμα τουρκικών σε ότι αφορά την μετάφραση και την διερμηνεία υπάρχει όμως το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών στο οποίο διδάσκεται η μετάφραση

 6. Πασχάλης

  20 Ιουλίου 2013

  Yπάρχουν ή μπορεί κανείς να σκεφτεί ένα σωρό λόγους για να ασχοληθεί με την τουρκική γλώσσα,ιστορία και πολιτισμό.Ιδιαίτερα εμείς οι ΄Ελληνες που για αιώνες ζήσαμε μαζί και μοιραστήκαμε αυτό τον τόπο έχουμε ένα λόγο παραπάνω να ασχοληθούμε με τους γείτονες τούρκους..Οι δυο λαοί ξέρουν τα συμφέροντά τους και μπορούν να τα βρούν και να ζήσουν αρμονικά και να προοδεύσουν…Οι πάτρονες μόνο να μας αφήσουν ή ακόμα οι άριστοι πολιτικοί και από τις δυο πλευρές ας τολμήσουν κι ας πουν το »κύριοι αφήστε μας ήσυχους»

 7. Yanni

  29 Σεπτεμβρίου 2013

  Καλημέρα θα ήθελα σας παρακαλώ να μου αναδείξετα κάποιο site με το οποίο να μπορώ να βρώ υλικό για μαθητές μειωνοτικών σχολείων (Τούρκικης γλώσσας) . Επίσης θα ήθελα να μου απαντήσετε εάν γνωρίζετε για εφαρμογές αυτών.

  • turkology

   29 Σεπτεμβρίου 2013

   Γεια σας, δυστυχώς δεν γνωρίζω για την εφαρμογή της Τουρκικής ως μητρική ή δεύτερη γλώσσα. Όσο για το υλικό, νομίζω είναι το ίδιο με αυτό που κάνουν στα σχολεία στην Τουρκία γιατί και στα αντίστοιχα μειωνοτικά σχολεία (Ελληνικά) στην Πόλη διδάσκεται η ύλη όπως και στην Ελλάδα. Και στο ιντερνετ υπάρχουν συνήθως η τίτλοι των βιβλίων.

 8. angeliki papanikolaou

  3 Δεκεμβρίου 2013

  Καλησπέρα σε όλους ! Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το site. Φέτος πήρα το Β1 (Κρατικό Πτυχίο Γλωσσομάθειας) και συνεχίζω μαθήματα για να δώσω τον Μάιο ή το Νοέμβριο για Γ1. Είναι αρκετά δύσκολα και θέλει πολύ διάβασμα αλλά είναι πολλή όμορφη γλώσσα.

 9. Piri

  2 Ιανουαρίου 2014

  Μηπως ξερετε αν οι εξετασεις για το Κρατικο πτυχιο γινονται και σε αλλες πολεις(η μονο Θεσσ.και Αθηνα)?

  • turkology

   3 Ιανουαρίου 2014

   Γεια σας και καλή χρονιά!!

   Οι εξετάσεις γίνονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή, στη Ρόδο και στη Μυτιλήνη

Add a comment

Ποιοι είμαστε.

Το turkology.gr είναι ένα καινούριο site το οποίο υποστηρίζεται από ανθρώπους που αγαπούν τόσο την Τούρκικη όσο και την Ελληνική γλώσσα. Σκοπός του site είναι να διευκολύνει τους μαθητές της Τούρκικης γλώσσας σε κάθε εμπόδιο που θα συναντήσουν.

Είναι δωρεάν;

Όλα τα μαθήματα και βοηθήματα παρέχονται δωρεάν.
Ακολουθήστε μας : Twitter | Facebook
turkology.gr Copyright © 2012 All rights reserved.Developed by all-web.gr